LOZAN`DA KAYBETTİKLERİMİZ

01-10-2017

LOZAN'DA KAYBETTİKLERİMİZ

 

Lozan'da kaybettiklerimiz maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

1- 1920-1922 arasında Yunanistan'a karşı verilen Istiklal Harbi'nin galibi olarak Yunanistan'dan tek kuruş savaş tazminatı alınmadı.

2- Misak-ı Milli sınırları içinde Musul-Kerkük ve Süleymaniye İngilizler'e, Hayat Fransızlar'a bırakıldı.

3- 12 ada İtalyanlar'a, İmroz, Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan'a, 1571'den beri Türkler'e ait olan Kıbrıs İngiltere'ye verildi.

4- 1923'den itibaren 6 sene boyunca Türkiye, dış ticaret yönetimine müdahale edememiş ve bu süre içerisinde Avrupa'nın açık pazarı haline getirilmişti.

5- Türkiye'nin Lozan'da tam bağımsızlığına kavuştuğu iddia edilirken, ağır bir borç altında bırakılarak yabancı şirketlere imtiyazlar verilmiş ve tam bağımsızlık bir kenara itilerek batı blokunda yer almaya zorlanmıştır.

24 Temmuz 1923'de imzanalan Lozan antlaşması kemalistler tarafından müslüman milletimize yapılan büyük ihanetlerden sadece birisidir! 1923'de binlerce şehid kanıyla yoğrulan topraklarımız itilaf devletlerine peşkeş çekilmiştir. Bugün de ülkenin iç ve dış meselesinden tutun da, siyasetine, askeriyesine, meclis ve mahkemesine varıncaya kadar İMF ve benzeri sömürgecilerin işbirlikcilerinin eli ile ABD'ye teslim edilmiştir!

 

Lozan bir hezimettir, bir ihanettir!

İnonü: "Lozan'da ne istedilerse verdim!"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın, tam bağımsız ve ulusal egemenliğe dayanan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolunda atılan önemli adımlardan biri olduğunu belirtirken, ünlü kemalist profesörlerden Toktamış Ateş, İnönü'nün Lozan'da her istenileni verdiğini yazdı. Ateş, antlaşmayı imzalayan heyetin başkanı olan İsmet İnönü'nün Lozan dönüşünde Sirkeci Tren İstasyonu'nda, "Çok şey verdim! İstenen her şeyi verdim!" diye konuştuğunu nakletti.

(Lozan Barış Antlaşması'nın Türk delegasyonu tarafından imzalanan sayfası)

 

Sezer, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 78. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Lozan Barış Antlaşması'nın, tam bağımsız ve ulusal egemenliğe dayanan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolunda atılan önemli adımlardan biri olduğunu kaydetti.

"Lozan Barış Antlaşması'nın en önemli sonuçlarından biri de, Antlaşma hükümlerince sınırları belirlenen Türk Devleti'nin bağımsızlığının, varlığının ve egemenliğinin hukuksal ve siyasal yönden tanınması olmuştur!" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, Lozan'da görüşmeleri yürülen Türk Heyeti'nin Başkanı, "büyük asker" (!) ve "devlet adamı" (!) İsmet İnönü'nün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararları doğrultusunda hareket ederek, Türk ulusunun çıkarlarını titizlikle savunduğunu ve koruduğunu ileri sürdü. Öte yandan, kemalistliği ile tanınan İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Toktamış Ateş ise Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısında, İnönü'nün Lozan'da batılıların her istediğini verdiğini, yine İnönü'nün Sirkeci garındaki tarihi konuşmasını gündeme getirerek işledi. Toktamış Ateş şöyle yazdı: "Türkiye Cumhuriyeti, 1. Dünya Savaşı sonrasında tasfiye edilen Osmanlı Imparatorluğu'nun kalıntıları üzerinde kuruldu. Ve bu kuruluş, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla gerçekleşti. (...)

1923 Şubat'ında, Lozan barış görüşmelerinin yarıda kalmasının kökeninde, akçalı işler ve kapitülasyonların devam ettirilmesi konusundaki baskı yatar. Lozan dönüşü, Sirkeci'de trenden inen İsmet Paşa, "Çok şey verdim!" diyordu. "İstenen her şeyi verdim. Fakat memleketimin ekonomik esaretini istedikleri zaman, bunu veremezdim!" Eğer İsmet Paşa bugünlerin Türkiye'sini görseydi, zannediyorum boşuna uğraştığı gibisinden düşüncelere kapılırdı."


RISALE

ZÄHLER

Heute 1451
Insgesamt 4936624
Am meisten 42997
Durchschnitt 1803